Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η μόδα από το 1900


Οι εξελίξεις στην ενδυμασία με το πέρασμα των χρόνων

Όλοι λένε πως η μόδα έρχεται και επανέρχεται, πως όταν βγαίνουν οι νέες τάσεις για κάθε σαιζόν οι αναφορές σε προηγούμενες δεκαετίες είναι εμφανείς. Και δεν έχουν άδικο. Τι όμως ήταν μόδα τις προηγούμενες δεκαετίες; Από πότε υπάρχουν οι μπαλαρίνες, οι pencil φούστες και τα φορέματα σε γραμμή Α με γεωμετρικά print; Πως εξελίχθηκε η μόδα μέσα στον καιρό; Πως ιστορικά γεγονότα και η κοινωνία επηρεάζει τον τρόπο που ντυνόντουσαν; Διαβάστε παρακάτω και θα δείτε... 

1900-1919
 Το 1900 η μόδα και το στιλ αρχίζει να απασχολεί όλο και περισσότερο το γυναικείο φύλο. Τα ρούχα διακρίνονταν για το στιλ και την φινέτσα τους και όχι για την άνεσή τους. Κάποια στοιχεία της μόδας, αυτής της δεκαετίας είναι τα σφιχτά κολάρα, η αρκετή δαντέλα, τα μακριά παλτά, οι κορσέδες για στενή μέση, οι μακριές φούστες και τα καπέλα με φτερά.
 Πραγματοποιήθηκαν, όμως, κάποιες αλλαγές στην ενδυμασία των γυναικών εξαιτίας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918). Εκείνη την περίοδο οι γυναίκες σταμάτησαν να φορούν κοσμήματα, εντυπωσιακά ρούχα και γενικότερα είδη πολυτελείας. Ο κόσμος είχε άλλες προτεραιότητες για την επιβίωση του και για αυτό δεν έδινε μεγάλη προσοχή στην εμφάνισή του. Επίσης λόγω πρακτικής αναγκαιότητας οι φούστες έγιναν πιο κοντές και έφτασαν μέχρι τους αστραγάλους.

1920
 Μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου πολέμου, η μόδα επιστρέφει στο προσκήνιο. Οι γυναίκες αρχίζουν να γίνονται ανεξάρτητες και υιοθετούν κάποιες συνήθειες των αντρών, όπως το κάπνισμα. Οι κορσέδες πλέον καταργούνται και τα ρούχα αποκτούν φαρδιές γραμμές, ενώ για πρώτη φορά αποκαλύπτονται τα πόδια. Τα φορέματα είναι κεντημένα, έχουν κρόσσια και τα υφάσματα είναι τις περισσότερες φορές, αέρινα και διαφανή. Τα παλτό είναι βαριά και φοριούνται γύρω από το σώμα σαν κιμονό. Οι φούστες είναι διακοσμημένες με φιόγκους, λουλούδια και χάντρες και αργότερα με γεωμετρικά σχέδια. Επίσης φορούν αμάνικες μπλούζες, βαθιά ντεκολτέ, αλλά και τα πρώτα πουλόβερ. 





1930
 Αυτή την δεκαετία η μόδα βρισκόταν στο προσκήνιο. Οι γυναίκες θέλουν να είναι λαμπερές όπως οι πρωταγωνίστριες του Χόλυγουντ. Ανακαλύπτονται νέα στιλ και ο κόσμος δείχνει αρκετό ενδιαφέρον.
 Η σιλουέτα είναι λεπτή και ψιλή με τονισμένη μέση και έντονους ώμους. Τα φορέματα καλύπτουν τις γάμπες αλλά αφήνουν όλη την πλάτη έξω. Τα καπέλα και γάντια γίνονται απαραίτητα στοιχεία μιας γυναικείας γκαρνταρόμπας. Τα παντελόνια και τα σορτς φοριούνται ως ενδύματα παραλίας αλλά και άνεσης. Τα χρώματα τα οποία κυριαρχούν είναι το λευκό και το σατέν.




1940
Έπειτα στην δεκαετία του '40, διαδραματίζεται ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Έτσι αυτές οι συνθήκες δεν αφήνουν περιθώρια εξέλιξης της μόδας. Τα υφάσματα ήταν πλέον δύσκολο να βρεθούν, εφόσον χρησιμοποιούνταν για τον εξοπλισμό του πολέμου. Η μόδα, εξαιτίας όλων των συνθηκών, παίρνει ένα στρατιωτικό και επιβλητικό look.
Η εξέλιξη της μόδας το χρονικό διάστημα 1931-1940. 


1950
 Το '50 είναι μια δεκαετία στην οποία κυριαρχεί η ανάπτυξη και η ανασυγκρότηση των κρατών.Ίσως είναι η πιο κολακευτική δεκαετία για τη γυναίκα. Οι γραμμές ακολουθούν το κορμί τονίζοντας τα ωραιότερα σημεία του σώματος. Το μάκρος ξεκινάει κάτω από το γόνατο και καταλήγει στη μέση της γάμπας. Τα μανίκια είναι τρία τέταρτα, οι ώμοι φαρδαίνουν, το τακούνι στιλέτο καθιερώνεται και ανακαλύπτεται η λύκρα κάνοντας επανάσταση στο γυναικείο εσώρουχο. Απαραίτητα τα γάντια, τα οποία ταιριάζουν αυστηρά με το παπούτσι, τη τσάντα και το φόρεμα/ταγιέρ. Στο μακιγιαζ τα τονισμένα φρύδια σε γραμμή τόξου, το eye-liner, η μάσκαρα και οι αποχρώσεις του κόκκινου στα χείλη είναι η κυριοότερη τάση.


1960
Στη δεκαετία αυτή, γίνεται η επανάσταση της μόδας. Εμπνέονται νέοι τρόποι ντυσίματος, οι οποίοι ήταν αρκετά διαφορετικοί από όλων των προηγούμενων χρόνων. Οι γυναίκες φορούν μίνι φούστες ενώ τα μικροσκοπικά μπικίνι κάνουν την εμφάνισή τους στις παραλίες. Πρόκειται για την εποχή της απελευθέρωσης των γυναικών.Το μακιγιάζ είναι έντονο με ψεύτικες τεράστιες βλεφαρίδες και μάσκαρα, ενώ οι σκιές είναι χρωματιστές. Τα χείλη είναι απαλά και τα μαλλιά είναι είτε κοντά, είτε πολύ μακριά.

1970
 Τη δεκαετία του '70 η μουσική έχει γίνει τρόπος ζωής και για αυτό το λόγο όλοι είναι επηρεασμένοι από αυτή. Επίσης τα κινήματα της νεολαίας, επιτρέπουν στην μόδα να υιοθετήσει διαφορετικές επιλογές. Τα φορέματα είναι φαρδιά, με ψυχεδελικά, εμπριμέ αλλά και floral prints. Τσιγγάνικες φούστες και ολόσωμες φόρμες κάνουν την εμφάνισή τους μαζί με το λεγόμενο παντελόνι καμπάνα. Τότε τα τζιν παντελόνια αρχίζουν να φοριούνται από όλους και πλέον ως ύφασμα χρησιμοποιείται αρκετά το δέρμα.



1980
Στις αρχές του 1980 παρουσιάζεται ανάκαμψη της οικονομίας και η μόδα μπαίνει για τα καλά στην ζωή του ανθρώπου. Επίσης παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τα πιστεύω και τον τρόπο ζωής του καθενός. Εμφανίζονται τα ξεβαμμένα, σκισμένα τζιν, τα τζιν μπουφάν, τα κοντά jackets, τα φαρδιά μπουφάν, τα τοπ από δίχτυ, τα τοπ και τα φορέματα με τον ένα ώμο έξω, οι φαρδιές παντελόνες και γενικώς το σημερινό casual look σε ακόμα πιο casual μορφή. Στο πρόσωπο κυριαρχεί η φυσικότητα, ενώ τα μαλλιά αποκτούν όγκο και φράντζα.

1990
Η μόδα εμπορευματοποιείται όσο ποτέ άλλοτε. Μετά από όλη την υπερβολή των προηγούμενων χρόνων έρχεται η απλότητα. Πλέον τα ρούχα μπορούν να καλύψουν κάθε τύπο γυναίκας και κάθε γούστο. Το μακιγιάζ έχει επιρροές από πολλές δεκαετίες. Κάθε γυναίκα προσαρμόζει το μακιγιάζ της ανάλογα με τις ανάγκες και την προσωπικότητα της. Κοντά ή μακριά, όλα τα στυλ μαλλιών είναι στη μόδα. Η ποικιλία και η απλότητα είναι δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή.





























6 σχόλια: